Gebouwbeheersysteem: alle technieken op één Lijn

Hasselt - De Lijn

Voor een nieuwe stelplaats van de Lijn in Hasselt, automatiseerden wij de hele HVAC-installatie. Verwarming, koeling en ventilatie brachten wij onder in één gebouwbeheersysteem. Dat gebouwbeheersysteem maakt het voor de gebouwbeheerder eenvoudig om alles op te volgen en in te stellen. Is er een storing? Dan stuurt het gebouwbeheersysteem de beheerder automatisch een mail. Zo kan hij meteen gericht ingrijpen.

Verwarming en koeling: mix van technieken

Verwarmen en koelen gebeurt met een warmtepomp met beoveld. Volstaat dit niet om de warmtevraag te dekken? Dan schakelt het gebouwbeheersysteem de back-up in: twee verwarmingsketels in cascade. Als er niet genoeg koeling is, wordt er een drycooler ingeschakeld.

Het warme en koude water wordt verdeeld via verschillende kringen. Op deze kringen staan verschillende toestellen zoals een pomp, 2WK’en sensoren. De pompen worden niet alleen hardwarematig gestuurd, maar ook ingelezen via ModBus.

Parking op het dak altijd toegankelijk

Het gebouwbeheersysteem stuurt ook de opritverwarming aan. Daalt het kwik richting vriespunt? Dan springt de verwarming automatisch aan.

Voor de verwarming binnen werken we met verschillende zones. Met in die zones een mix van technieken. Stralingspanelen in de hogere en grotere ruimtes, in combinatie met vloer- en wandverwarming.

Een klimaatplafond dat koelt en verwarmt in de kantoren of kleinere ruimtes. De bediening gebeurt in elke ruimte apart via een touchscreen. Dat touchscreen bevat een sensor die de relatieve vochtigheid meet. Aan de hand daarvan bepaalt het gebouwbeheersysteem dan weer hoe koud het aanvoerwater voor het klimaatplafond mag zijn.

Ventilatie

De vier luchtgroepen verversen uiteraard de lucht, maar staan ook in voor verwarming, koeling en ontvochtiging, Ons gebouwbeheersysteem stuurt de toestellen in de luchtgroep aan en leest alle data in. Dat laatste maakt de opvolging een pak eenvoudiger: de gebouwbeheerder weet perfect wanneer de filters aan vervanging toe zijn. Of wanneer er bijvoorbeeld een van de ventilatoren defect is.

Energie recupereren uit de afgevoerde lucht
De luchtgroepen zijn ook uitgerust met een warmtewiel. Die heeft als doel om zoveel mogelijk energie te recupereren uit extractielucht. Volstaat dat niet om de warmte- of koelingsvraag te dekken? Dan schakelt het gebouwbeheersysteem de verwarmings- of koelingsbatterijen in.

Altijd het perfecte binnenklimaat

Is de lucht te vochtig? Dan brengt de koelbatterij de relatieve vochtigheid weer op peil. Is de lucht te droog? Dan laat het gebouwbeheersysteem de stoombevochtiger in actie schieten.

De sensoren monitoren ook de ruimtes waar de CO2 of NOX sterk kan stijgen, zoals de afwasruimte. Wanneer de afwasmachine opgezet wordt, zal de extractor aangestuurd worden. Is de luchtafvoer onvoldoende? Dan zet het gebouwbeheersysteem de garagepoorten open om zo nog eens extra te verluchten. Er weerklinkt ook automatisch een alarm – het signaal dat er risico is op vergiftiging.